Soms zeg je iets, en denk je: dat klonk best oké. Maar de ander hoort iets héél anders. Of je slikt iets in, omdat je de vrede wil bewaren — en blijft met een knoop in je buik achter.
Herkenbaar?
De jakhals in je (en die heeft iedereen) was misschien aan het woord, met oordelen, eisen en geldingsdrang. Hij heeft je innerlijke giraf nodig, die luistert, open is en verbindt. De jakhals en de giraf; twee dieren die in verbindende communicatie symbool staan voor aspecten in ons die iedereen kent.
Verbindende communicatie (ook wel geweldloze communicatie genoemd, naar het gedachtegoed van Marshall Rosenberg) helpt je om eerlijk en helder te zeggen wat er in je leeft, welke behoefte je hebt, zonder de ander uit het oog te verliezen. Je leert luisteren met aandacht. Spreken met compassie. Een gezonde verbinding aangaan met jezelf en de ander.
Dat is niet ‘alleen’ communicatie, maar een manier van leven.
Bij Leefkunst zien we verbindende communicatie niet als een trucje. Het is een levenshouding. Een manier om in contact te zijn — met jezelf, met de ander, en met het grotere geheel waar we allemaal deel van uitmaken.
Je ontwikkelt:
De trainingen zijn er voor:
Wat je kunt verwachten:
Een warme, veilige plek. Heldere uitleg. Ruimte om te oefenen. Stiltes waar nodig. En ja, soms een beetje humor — want dat lucht op.
Je hoeft niets te ‘kunnen’ of al van alles te weten. Je mag gewoon komen zoals je bent. Met alles wat je meebrengt.